Moje ime nije Davorin Bogović, ali ovo oko mene JE crno bijeli svijet!

Bijelo i čisto bi trebalo biti oko sporta, što, ne trebamo se lagati, znamo da ponekad nije. Nijanse crne prema bijeloj, lošijeg prema čišćem, rastu od profesionalnog preko amaterskog nogometu, do seniorskog, te zatim do dječjeg nogometa. Čisto bjelo je svako dijete u sustavu sporta, zaštita i interese tog djeteta. Ovaj slučaj je još jedna razina dublje u bjelinu, čista nevinost, bjelina od koje suze oči! Konkretnije/detaljnije ne smijemo, vjerujemo da se shvatilo...

Sad ukratko; Vjerovali ili ne, neke utakmice, davno završene sezone se još igraju. Dječje! To je slučaj sa, 17. lipnja 2021 g. odigranim utakmicama finala  kvalifikacija za popunu 1.NL središta Zagreb za pionire i mlađe pionire u kojoj je domaćin NK Mladost Zabok izgubio od gosta NK Mladost-Buzin u pionirskoj selekciji 2:4, te u kategoriji mlađih pionira 1:3. Po propozicijama kvalifikacija zbrajaju se oba rezultata, u slučaju da je ista gol razlika pobjednik je klub čiji su mlađi pioniri pobjedili, a ako su obe utakmice završile nerješeno u drugoj utakmici, mlađi pioniri, raspucavaju jedanaesterce za pobjedu kluba. Obzirom je gost bio bolji u obe utakmice, ukupno 3:7, sve je bilo jasno. Pobjednik je proslavio, savez čestitao, djeca otišla na more... No, mučni „produžeci“ su potrajali dva tjedna i jučer  (30. lipnja 2021. 18:30h) je NK Mladost Zabok sama „odigrala“ službeno ponovljenu utakmicu pionira!


Sad ćemo kristalno jasno postavit stvari u ovom našem svijetu na crno-bijelo,  i ovdje javno, kad u svim mučnim događanjima nakon finala oni koji su mogli i trebali odvojiti dobro od lošeg nisu, prozvati crnilo:

Sramotni i nečasni postupci NK Mladost Zabok zaslužuju  osudu sportske javnosti!

Kakav trebaš biti da kao sportski dužnosnik, još u dječjem nogometu, umjesto da pohvališ, potičeš i promoviraš uključivanje i zadržavanje čiste nevinosti u sustavu sporta šalješ žalbu da se zbog toga vama upiše 3:0 i da prođete dalje? Pravo nastupa službeno je odobreno od nogometnih institucija, konzumirano je tijekom cijelog prvenstva i u polufinalu kvalifikacija, delegat utakmice je isto potvrdio. Ali domaćini su vidjeli svoju priliku i odigrali najjadniji potez... Nakon poraza nezasitno isključuju interes i prava djece (sve), zdravi razum, etičnost, fairplay, suštinu sporta... I to ne rade vrući, emotivnim iracionalnim postupkom, nego idu dalje i u oba stupnja se žale... Čak odbijaju prijedlog za odgodom utakmice, s inicijativom gosta da se bez stresa za svu djecu pronađe rješenje. Gaze sve vrijednosti koje nas okupljaju. Preko onih koje bi trebali štiti grabe neki (nezasluženi) sportski rezultat... Teško je pojasniti, a da i sami ne ugrozimo bjelinu.  

Dio krivnje snose i nogometne institucije koje su u dva stupnja žalbe donijele alibi (suludu) odluku da se ponavlja utakmica pionira! Potiču neregularnost (utakmica mlađih pionira treba odlučivati), nisu stali u zaštitu ispravnih odluka svojih institucija (povjerenika, delegata), zapostavljaju dječja prava, ne uvažavaju argumente... Odlukom je samo potvrđeno da je gost u pravu. Ali, iako su svi znali što je ispravno i sve bilo debelo argumentirano, isto nije odlučno i pošteno institucionalno presječeno. Očekivalo se da će se ponovnim odigravanjem (!) sve staviti na svoje mjesto jer bolji će ponovo dobiti  i naš svijet će biti ružičast?

S druge strane, častan je postupak NK Mladost-Buzin koji se nisu htjeli odreći čiste bjeline i tako „odigrati za crne“ nego su jučer odbili nastupiti! Ovakva hrabrost daje nadu da će naš svijet, svjet sporta i to posebno dječjeg nogometa, u interesu najprije djece sportaša ali i cijeloga našeg društva uskoro zasjati u punini bjeline!

Na svima nama je da ne dopustimo da stane na ovome, da pobjedi crno. Podijelite dalje, istražujte, animirajte javnost, ali pazimo u svojim postupcima da vodimo računa o intersu i pravima sve djece, posebno čiste nevinosti!