Ovo nogometno ljeto zaista je puno čudnih i nelogičnih odluka. Nakon što smo o tome čitali u seniorskom nogometu, sada se slični scenariji događaju i kod najmlađih. Čakovečka Sloga više ne može trpiti nepravdu te današnjim dopisom žele ukazati na sve nelogičnosti oko njihovog napredovanja, tj. po novim odlukama nazadovanja.

“Hrvatska je zemlja viceprvaka svijeta, našom nogometnom budućnosti haraju likovi čudnog morala i karakternih osobina. Ovu tužnu nogometnu priču izrazito je teško u potpunosti objasniti, još teže shvatiti ukoliko se vodimo zdravim razumom. Ovo je priča koju vodi taština, arogancija i dokazivanje moći preko mladih nogometaša. Razmišljanja i stavovi mogu nam biti različiti, napredovanja bez neslaganja u određenim situacijama nema, ali kad je riječ o djeci, mladim sportašima, ljudima u nastajanju, tu apsolutno nemamo pravo na pogrešku. Kako sada stoje stvari mladim nogometašima Sloge iz Čakovca pojedinci iz Županijskog nogometnog saveza Varaždin pokušavaju oduzeti sve.

Krenimo činjenicama, u nogometnoj sezoni 2020./2021. ekipe Nogometne škole Sloge Čakovec igrale su 2. NL Zapad HNS-a Središta Sjever, u zbroju bodova ekipa U13 i U15 zauzeli smo prvo mjesto i plasman u 1. NL HNS-a Središta Sjever. Kao i svake godine liga je bila „protočna“, iz lige su ispadala 2 zadnja kluba, a ulazili prvaci lige Zapad i Istok. 1.NL HNS-a Središta Sjever najviši je stupanj natjecanja za kategorije U11, U13 i U15, u njemu igraju najbolje ekipe s područja sjeverozapadne Hrvatske. Seniorska ekipa Nogometnog kluba Sloga Čakovec zasluženo je ispala iz 4.NL skupina Čk-Vž, Nogometna škola djeluje zasebno, ulaže se u trenerski kadar, trenira se 12 mjeseci na godinu, te je ulazak u 1.NL HNS-a Središta Sjever predstavljao najveći mogući uspjeh.

Da nešto nije kako treba neslužbeno smo saznali krajem prošlog tjedna, informacije koje su stizale bile su da pojedinci iz Županijskog nogometnog saveza Varaždin rade na tome da se ekipama Sloge iz Čakovca ne samo zabrani ulazak u viši stupanj natjecanja, nego da se ekipe izbaci iz lige u kojoj su postali prvaci. Službeni dokument Županijskog nogometnog saveza Varaždin „Glasnik“ (28.srpnja 2021. godine), u kojem je izašao sastav liga, ekipa Nogometne škole Sloge Čakovec nema ni u jednom natjecanju. Obrazloženje je krajnje neozbiljno i neutemeljeno, takve ozbiljne odluke morale bi biti pravno utemelje, a ne da pojedinci provode strahovladu i tiraniju. Prenosimo obrazloženje: „…nakon diskusije donijeta je odluka da nema mogućnosti uvrštavanja navedenih klubova (NK Sloga i NK Međimurec) u sustav natjecanja mladeži pod vodstvom Središta Sjever IZ RAZLOGA ODUSTAJANJA NAVEDENIH KLUBOVA OD NATJECANJA U 4.NL skupina ČK-VŽ, a sukladno sustavu stalnih natjecanja HNS. Ako ćemo se držati pravilnika NK Sloga Čakovec nije odustala od natjecanja, NK Sloga Čakovec je ispala iz 4.NL skupina Čk-Vž. Vodstvo tog istog saveza mnogo se puta poziva na pravilnike natjecanja, iako svi znamo da više od polovice klubova koji su nastupali u 4.NL Čk-Vž nema osnovni uvjet (3 mlađe kategorije). U isto vrijeme kada se mlade Slogaše izbacuje iz natjecanja, taj isti savez preko noći mijenja pravilnike i u ligu „ubacuje“ klubove koji su ispali iz lige ili opet ne zadovoljavaju isti osnovni uvjet (3 mlađe kategorije). Nama nije ovdje cilj baviti se problematikom sastava 4-NL Čk-Vž, ove činjenice spominjemo samo iz razloga kako bi uvidjeli kako pravila i pravilnici za neke vrijede, a neke se mimo svih pravila i pravilnika izbacuje iz natjecanja.

Molimo gospodu iz Županijskog nogometnog saveza Varaždin da nam objasne zašto su oduzeli igračima Nogometne škole Sloga Čakovec pravo na napredovanje, molimo ih da ne govore da je to iz razloga jer seniorska ekipa igra na županijskoj razini jer u sastavu svojih liga imaju klubove koji su drugi stupanj županijskoj nogometa. Molimo gospodina Franića (povjernik za natjecanje) i Novaka (tajnik Županijskog nogometnog saveza Varaždin) da dođu na terene NK Sloga, možda oni mogu objasniti 150 mladih nogometaša da su ih izbacili iz svih sustava natjecanja. Gospodo iz saveza pitamo Vas još nešto, po Vašoj logici bolje je plaćati seniorske igrače nekoliko tisuća kuna mjesečno i NE RADITI s mladim nogometašima, jer po Vašoj logici takvi klubovi mogu igrati 1.NL HNS-a Središta Sjever. Mi koji radimo s mladim nogometašima ne možemo napredovati jer seniorska ekipa ne igra u dovoljno visokom stupnju natjecanja, jadnog li nogometnog saveza kojeg Vi vodite, saveza u kojem je sportsko napredovanje putem rezultata ZABRANJENO!!!

I na kraju, gospodo SRAMITE SE”, poručili su iz čakovečke Sloge.

Priopćenje potpisuje Nogometna škola Sloga Čakovec.

 

Original članka: MSM: Kako je mladim Slogašima oduzeti naslov prvaka