Ulaganja su velika ali Mario Ančić je od turnira i sponzora zaradio čak 11 milijuna dolara!
U splitskog tenisača je obitelj uložila oko 500.000 eura što pokazuje kako se promišljenom strategijom može osigurati dobra budućnost djece. Na istom putu je, čini se, i obitelj Ćorić

Zagrebački tinejdžer Borna Ćorić pobijedio je velikog Rafaela Nadala i to mu je bio najbolji dar pred skori 18. rođendan. No, koliko je ulaganja potrebno da bi neki mladi tenisač došao u top 100 i prve veće zarade od kojih 200 tisuća dolara?

U individualnim sportovima država rijetko pomaže, sve ostaje na upornim roditeljima koji su u početku i nutricionisti, treneri, psiholozi i fizioterapeuti. Bornin otac Damir, inače Zadranin, navodi da su ulaganja iznimno velika, ali da su on i supruga Željka uvijek vjerovali u sina.


- Visina ulaganja ovisi i o tome kad će uslijediti i uspjeh. Tada se troškovi naravno povećaju. S Bornom profesionalno radi jedan trener, te još dvoje honorano - kondicijski trener i psiholog. Ne krijem ništa, ali ne bih razgovarao o novcima - kaže Damir Ćorić.

Mladim sportašima, poput Marija Ančića i Marina Čilića se u medijima prigovaralo da su promijenili prebivalište nakon što su počeli zarađivati velike novce, a sve kako bi izbjegli plaćanje poreza. Damir Ćorić samo to kratko komentira: „Ne znam gdje je tim tenisačima prebivalište, ali što se nas tiče mi plaćamo porez Hrvatskoj i to ćemo nastaviti raditi“.

Dr. sc. Damir Sekulić, redoviti profesor na Kineziološkom fakultetu u Splitu, kaže da je izniman pothvat stvoriti uspješnog tenisača.

- Roditelji i dijete su ostavljeni sami da financiraju treninge, a to je vjerujte zaista veliki novac. Mladom sportašu treba glavni teniski trener, kondicijski trener, fizioterapeut i liječnik, nutricionist. Prehrana je jako bitna jer su to golemi napori, ne može se izdržati bez dobre suplementacije. Samo za to je potrebno oko tisuću eura, a gdje su još izdvajanja za ostalu visokonutritivnu prehranu, trenere, putovanja... – kaže Sekulić.

Jedna od uspješnih teniskih priča je ona Splićanina Marija Ančića. I on je kao i Ćorić u tinejdžerskim danima u 2002. pobijedio tada nepobjedivog Rogera Federera, kojemu je to bio jedini poraz na travi sve do 2008. godine. Za Marijev uspjeh najzaslužniji su majka Nilda i otac Stipe.

- Troškovi su bili golemi. Roditelji sami podižu sportaša, država i klubovi malo pomažu. To su golema odricanja. Dijete može biti iznimno talentirano, ali ako nemate suport, onda će od njega teško nastati veliki sportaš.

Enormni troškovi
Za ilustraciju, ako imate talentiranog 10-godišnjaka, vi mu već u toj dobi morate osigurati trenera koji će s njim raditi svaki dan dva sata i platiti ga 1000 eura. Uz dobru hranu uskoro morate angažirati kondicijskog trenera, liječnika i nutricionistu, pa u 13. ili 14. godini troškovi već rastu na 2000 eura mjesečno. Ako tenisač sa 17 ili 18 godina želi napredovati u karijeri treba platiti i vrhunskog trenera koji zapada i do deset tisuća eura - kaže Ančić.

Jedan pak drugi trener navodi da su cifre koje se vrte u tom sportu nevjerojatne.

- Vi kada idete na turnire plaćate uz sve i avionske karte fizioterapeutu, liječniku, treneru, a u posljednje vrijeme vidim da tenisači vode i psihologa. To su enormni troškovi, ekipa okupljena oko tenisača zna zapadati mjesečno i više desetaka tisuća eura. Troškovi su veliki dok vas ne zapazi neka agencija i pruži vam podršku, naravno pokrivaju vam troškove jer vide da će na vama i dobro zaraditi. Pogledajte primjer Marija Ančića. Njegov otac Stipe je uložio golem novac, mislim da se radi o pola milijuna eura dok im se nije pojavila velika agencija i i uskočila - kaže taj iskusan trener kojeg smo upitali koliko je Mario zaradio i je li se ulaganje isplatilo.

- Mislim da se ulaganje njihova oca Stipe koji je pametno i strpljivo gradio karijeru svoje djece i te kako isplatilo. Ako ćemo uzeti najuspješnijeg među njegovom djecom – Marija, onda zbrajajući turnire i sponzorske ugovore dolazimo do milijunskih cifri. Samo na turnirima je zaradio oko četiri ili pet milijuna dolara, a na ugovorima s velikim svjetskim sponzorima još oko 7 milijuna. Mislim da je ta obitelj pravi primjer dobro uloženog i vraćenog. No, to je jedan od rijetkih primjera. Ima u Splitu, Zagrebu, Makarskoj roditelja koji su dignuli milijunske kredite, a onda im se to nije vratilo. Čak im je oduzelo i imovinu, to vam je zbog toga što su imali nerealne zahtjeve, nisu slušali trenere da njihovo dijete ne može u svjestki vrh, jednostavno nisu htjeli odustati pa su ostali bez ičega - kaže taj trener.

Fizičko kažnjavanje
Je li istina da je Mario Ančić zaradio 11 milijuna dolara, pitali smo njegova oca. Sve što smo dobili je bio samo zagonetni smiješak. “Novac je bitan, ali pri tome morate paziti i na želje vašeg djeteta, dobro ga je poticati na uspjeh, ali ne smije biti prisile i prevelikih zahtjeva jer onda može doći do velikih trauma”.

O navedenim traumamam najbolje nam može reći dr. Mijo Milas, splitski psihijatar u mirovini, koji navodi da je na vlastite oči vidio primjere roditelja koji su pred djecu stavljali nerealne zahtjeve i fizički ih kažnjavali.

- Primjer dobrog i smirenog pristupa razvoju djece je obitelj Ančić. Njihov otac Stipe je na vrijeme shvatio kad trebaju stati. Polako je gradio karijeru svoje djece, usmjeravao ih tamo gdje su najbolji. No, ima roditelja koji svoje neuspjehe žele ‘poništiti’ preko djece i onda stavljaju na tu djecu golemi presing. Znam i jednog roditelja neurotika koji je neuspjeh svog djeteta na teniskim terenima kažnjavao udarcima, pljuskao ga je pred svima. Zamislite kako to utječe na njegovo samopouzdanje. Dijete kod takvih roditelja može izgorjeti, a kasnije se mogu javiti i razni mentalni problemi – kaže Milas.
Mjesečni troškovi uspješnog tenisača

Prehrana (piletina, riba, kvaliteno crveno meso... 10.000 kuna
Suplementacija (proteini, ugljikohidratielektroliti,vitamini, minerali) - 8000 kuna
Glavni trener - između 50 i 70 tisuća kuna
Kondicijski trener - oko 20.000 kuna
Psiholog - 20.000 kuna
Fizioterepaut, liječnik, - 10 do 20.000 kuna
Nutricionist - do 8000kuna


Mentalni trening 2 sata dnevno

Osim teniskog i kondicijskog trenera s Bornom Ćorićem radi i psiholog, mentalni trener Igor Čerenšek.
Koliki je danas značaj mentalnog trenera?
Smatram da je uloga mentalnog treninga sportaša izuzetno važna zbog kompleksnosti uloge. Mentalni trener je osoba koja pruža konstantnu podršku, savjete, priliku za razgovor, dostupan je sportašu i ostatku tima, te daje brojne mentalne vježbe kako bi se izvedba sportaša poboljšala. S mentalnim trenerom realizacija ostvarenog napretka na treningu je značajno lakša i vjerojatnija, a kontrola ometajućih faktora izvan sporta je bitno smanjena.

Kako izgleda mentalni trening i koliko dnevno traje?
Mentalni trening se prilagođava potrebama pojedinca, pa tako vremenski može varirati od 30 minuta do 2 sata dnevno. Zavisi o sportskoj aktivnosti, dobi i trenutnim izazovima koje sportaš prezentira. Jednako tako tehnike i vježbe se prilagođavaju, pa se neki treninzi usmjeravaju na fokus, drugi na kontrolu emocija, a treći na motivaciju. Sve zavisi o sportašu i njegovu timu.

Kažete da Borna trenira i radi na sebi deset sati dnevno. Kakvi su to treninzi? Opišite mi njegov dan.
Kada je u punom treningu, Borna svoj radni dan kao i svaki profesionalac počinje ujutro i završava navečer. Vodi veliku brigu o prehrani, spavanju i oporavku; a što se treninga tiče, najviše vremena provodi na teniskom treningu, ali istovremeno trenira kondiciju s Marinom Bašićem, radi sa fizioterapeutom Veliborom Vibohom, te provodi svoje mentalne treninge prema mojim instrukcijama.


Autor: Saša Jandrijević Tomas
Izvor: Slobodna Dalmacija
Link do izvornog članka: Ulaganja su velika