Kao i u svakom sportu tako naravno i u nogometu postoje pravila - što se smije a što ni u kojem slučaju smije raditi. No neka pravila s razlogom izazivaju čuđenje. Što se dogodi kada navijač zaustavi loptu ili ona pukne?

Prizor nije mogao biti bolji: tijekom drugoligaške utakmice žena između Holstein Kiela i Lokomotive Leipzig igračica Kiela nadmudrila je vrataricu Leipziga i "ispalila" loptu prema golu - no na ovom mjestu dolazi ono nevjerojatno - u tom je trenutku rezervna vratarica Leipziga koja se iza gola zagrijavala izletila na teren i pred golom zaustavila loptu. Što u tom trenutku sutkinja može učiniti? Crveni karton? Jedanaesterac? Sutkinja je rezervnoj vratarica dala žuti karton i za Kiel dosudila slobodni udarac. Možda vam odluka sutkinje djeluje čudna, no ona je uistinu ispravno postupija. Jer, u FIFA-inom statutu pod pravilom broj 3 o broju igrača piše: ukoliko rezervni igrač ili igrač koji je već izmjenjen uđe u teren, sudac ga opominje zbog nekorektnog postupanja i utakmica se nastavlja slobodnim udarcem

Gol se ne uvažava ako...

Ovdje nije kraj! Navodimo vam najluđa pravila iz svijeta nogometa. Jedno od njih glasi ovako: ukoliko tijekom utakmice na teren uđe navijač (ili neka druga osoba koja nije sudionik utakmice) i zaustavi loptu koja ide prema golu, sudac odmah svira i dosuđuje sudačku loptu. No ukoliko u istoj situaciji lopta ipak uspije ući u gol, taj se gol ne uvažava i sudac također svira sudačku loptu. Jeste li se ikada pitali što se dogodi u trenutku ako lopta udari u prečku gola i od snažnog udarca pukne? Sudac svira sudačku loptu i to na liniji peterca. Ukoliko lopta ostane bez zraka na nekom drugom mjestu, sudac također na tom mjestu svira sudačku loptu.

U slučaju tuče...

Što se događa ukoliko sudac ili pomoćni sudac zabije loptu nogom ili glavom u gol? Gol je valjan. Jer, njih se tijekom utakmice smatra "zrakom", iako ovo izričito ne piše u pravilima. Jedanaesterac se može izvesti indirektno, odnosno, igrač koji izvodi jedanaesterac loptu može dodati svom suigraču - važno, loptu smije dodati samo naprijed, ne nazad. Još jedno pravilo glasi: ukoliko igrač prije samog početka prvog poluvremena udari protivničkog igrača, sudac mu dosuđuje crveni karton. No njegovo mjesto se u tom slučaju može popuniti novim igračem, tako da momčad ipak igra s jedanaest igrača.

Nema "tjelesnog" pomaganja od suigrača

Ukoliko tijekom utakmice vratar i igrač zamijene svoje dresove bez da o tome obavijeste suca, a igrač u dresu vratara u kaznenom prostoru uhvati loptu rukama - ništa od jedanaesterca. Naime, igra se normalno nastavlja dalje sve do prvog prekida, tada sudac igraču i vrataru daje žuti karton. Sudac može dosuditi indirektni slobodni udarac za protivnički tim i dodijeliti žuti karton zbog nesportskog ponašanja igraču ukoliko se ovaj npr. rukama podigne na leđa svog suigrača kako bi glavom zabio loptu u gol.

Igrač koji izvodi direktan slobodni udarac namjerava vratiti loptu vlastitom vrataru. Vratar pri tome ne pazi i bez da dodiruje loptu ona ulazi u gol. Ovaj se gol ne računa, a protivnički tim od suca dobiva samo korner. Jer, pravila kažu kako iz prednosti (slobodnog udarca) ne smije direktno nastati zaostatak (autogol). Da je vratar dodirnuo loptu prije nego što se ona ušla u gol, u tome bi slučaju gol bio priznat.

Ukoliko vratar ili neki drugi igrač unutar linije peterca loptu odigra toliko nesretno da ona direktno uđe u vlastiti gol, taj se gol ne priznaje. Naime, lopta nije napustila granice šesnaesterca, pa se s toga računa kako nije ni ušla u igru. Isto tako, ukoliko lopta izađe iz šesnaesterca a, primjerice, jak vjetar ju vrati u gol – također se taj gol ne računa. Protivnički tim dobiva samo korner.

Iduće pravilo: ako odbrambeni igrač s ciljem da protivničkom napadaču postavi zamku zaleđa stane iza gol-linije, a protivnički napadač zabije gol, taj se gol uvažava. Obrambeni igrač u tom slučaju dobiva i žuti karton. Upravo se ovakva scena dogodila na Europskom nogometnom prvenstvu 2008. između Nizozmske i Italije.