Log in

EKSKLUZIVNO: Usvojene zakonske osnove za sveobuhvatno financiranje športa!

U prilici smo ekskluzivno izvjestiti o nedavno donesenim zakonskim rješenjima za sveobuhvatno financiranje športa!, a čemu će ostali mediji pisati u danima pred nama. Kako sportska javnost ima pravo znati pa i sudjelovati u rješenju, u nastavku integralno donosimo nacrt informacije za javnost koju je u zakonodavac pripremio za objavu:

S obzirom na velike izazove s kojima se svakodnevno susreću roditelji malih sportaša, kao i općenito amaterski šport u RH,  a vezano za financiranje kao najveći problem, s današnjim danom ti problemi bi trebali postati prošlost!

Naime, od nedjelje 1. travnja 2018., zahvaljujući inicijatorima usvojeni su zakonski akti (izmjene Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, o.a) čime je stupio na snagu akcijski plan održivog financiranja športa i to od dijela prihoda prikupljenog od povratnog ambalažnog otpada. Od 50 lipa povratne naknade za ambalažni otpad za potrebe sporta ovim odredbama ide 20% iznosa odnosno 10 lipa. Dodatnih 5 lipa ili 10% ukupnog iznosa svako sportsko drušvo – klub dobit će ako/kad osigura organizirano prikupljanje na svojoj lokaciji.

Ovo sustavno rješenje financiranja sporta u kuloarima je već nazvano PVČ inicijativa, a u njegovu projektiranju korištene su revolucionarne ideje alociranja javnih sredstava drugamo...

 Osnovne značajke PVČ inicijative:

  • sustavno / 10 lipa športu!
  • transparento / sve u Savez oni klubovima 
  • održivo / obnovljivi izvor prihoda
  • zaštita okoliša, zajedništvo...   


"Mnogi su shvatili da mi želimo da nam nešto država daje, ali mi ne tražimo ništa posebno nego ono što nam pripada. Kao prvo, ako gledatelj sportskog događaja iz povratna ambalaže nešto pije (a pije!) zar dio sredstava koji se prikupi od ambalaže po prirodi stvari ne pripada upravo sustavu sporta? Zatim, pogledajte po travnjacima, šumarcima i zidovima oko stadiona nakon utakmice koliko neprikupljenog novca upravo u ambalažnom otpadu stoji. I za kraj, ako država može uzeti PDV na sve zašto sportašima od ambalaže ne bi pripao PVČ?", znakovito je poentirano na samom predstavljanju inicijative održanom za uži krug stručne javnosti.

Obzirom se za sve lokacije klubova iz sustava sporta pripremaju posebni otoci za prikupljanje ambalažnog otpada, a zbog dodatnog iznosa od 5 lipa koje ostaju klubu, u pripremi je preporuka klubovima/sportskim društvima da članove animiraju na plaćaju članarinu sa PVC ambalažom jer je isto i dodatna mogućnost očvršćenja zajednice članova kluba, a i djeci će biti drago...


Sudjelujete u IZBORU SLOGANA! Neki od prijedloga (osvježava se):

  • Ambalažu u ruke i na trening!
  • Nek' plastika ne bude problem za okoliš, nego rješenje za zdravo društvo i sport!
  • Kad se sportske ruke slože, plastikom se članstvo platiti može!
  • Od mog kluba skoro draža, povratna mi ambalaža